Dobrodošel(la) gost
 Vsi forumi
  Katalogizacija splošno
 
Predmet Tema: Zaključen pregled novega sklopa 50 ...
Nov odgovor Nova tema
Sporočilo poslal(a): KurnjekB 19.03.2019 ob 14:04 - Prijavljen(i) IP
Profil Išči Citat
KurnjekB
Moderator foruma
Moderator foruma
Institut informacijskih znanosti, Maribor
IZUM

08.03.2004
Št. prispevkov: 35
Pozdravljeni!

Obveščam vas, da smo v začetku tega leta zaključili z novim pregledom 50 naključno izbranih zapisov. Povzetek ugotovitev (objavljen v seznamu novic na spletni strani COBISS.SI) smo zaradi objektivnih razlogov objavili šele pred kratkim.

Povprečna ocena kakovosti zapisov se giblje v standardnih okvirjih, to pomeni, da smo lahko z rezultatom tudi tokrat (kar) zadovoljni.
Tudi tokrat smo sicer naleteli na nekaj zapisov s precejšnjim odmikom od rabe veljavnih katalogizacijskih pravil in pravil formatov COMARC, a na srečo takšnih zapisov res ni veliko.
V nekaterih primerih smo bili precej začudeni, saj smo ugotovili, da so bili iz baze WorldCat prevzeti tudi takšni zapisi, ki so potrebovali veliko redakcijskega dela katalogizatorja pred shranjevanjem zapisa (to so npr. zapisi za vire, ki so v cirilični pisavi, in ki zaradi različnih transliteracijskih pravil zahtevajo več katalogizatorjevega dela in pozornosti, kot če bi zapis kreiral od začetka). Napake posledično redkokdaj izostanejo.

Glede prevzemanja zapisov iz WorldCat in Library of Congress (LC) katalogizatorjem svetujemo, da najprej preverijo, ali zapis za prevzemanje morda obstaja v LC in šele potem preverijo v WorldCat. Glavna razloga sta, da bo za naš vir v LC obstajal kvečjemu en zapis, v bazi WorldCat pa je lahko zapisov več in to nam lahko otežuje izbiro pravilnega ali najbolj primernega zapisa za prevzem. Drugi razlog je v tem, da je prevzemanje zapisov iz LC brezplačno.

Do naslednjega pisanja vam želim uspešno delo.

-----------------
Branko Kurnjek

Če želite poslati odgovor, kliknite Prijava
Če še niste registrirani, kliknite Registracija

Hitri skok
Nov odgovor Nova tema
Tiskanju prijazna oblika Tiskanju prijazna oblika